Ebullició global

Daniel García Peris
2 min readAug 5, 2023

No cal anar gaire lluny. Veient les vinyes del Penedès es certifica la dimensió de la tragèdia. La sequera persistent ha fet disminuir la fulla als ceps i el raïm no ha crescut com és habitual. La competència per l’aigua ja no és entre els mateixos ceps. La pròpia planta, per sobreviure, redistribueix els recursos disponibles fent que el fruit fins i tot disminueixi de volum, apareixent diversos estats de maduració. Parlant amb els pagesos i viticultors la incertesa és total. S’espera una pèrdua de la meitat de la collita respecte l’any passat, que ja va experimentar una verema complicada. Mai s’havia viscut una situació com aquesta.

Aquí està el quid de la qüestió. El canvi climàtic és una amenaça innegable que esdevé protagonista constant en els mitjans de comunicació. Tanmateix, sembla que molts continuen ignorant-ne l’abast i la seva importància real. La complexitat del fenomen sembla superar la comprensió de molts, i quan s’allunya de la immediatesa, es perd l’interès. Però aquesta mirada és un immens error.

No oblidem el paper dels lobbys econòmics, ancorats en les energies fòssils, minimitzen o neguen l’evidència científica amb l’objectiu de protegir els seus guanys a curt termini. Així mateix els encara negacionistes de l’emergència climàtica opten per tancar els ulls davant de la realitat, fent autoconvenciment que no hi ha problema, amb una còmoda sensació d’invulnerabilitat.

Tot i així la indiferència generalitzada és, en gran part, fruit de la nostra pròpia naturalesa. L’ésser humà té una sorprenent capacitat d’auto-engany. Ens costa assumir la magnitud d’un problema global que sembla inabastable. Preferim pensar que la solució dependrà dels altres, dels governs o de les organitzacions internacionals, però no de nosaltres mateixos.

Definitivament és hora de fer front al repte que posa en perill la nostra existència i la de tota la vida al planeta. Tenim la informació, les accions individuals compten i són el primer pas per a un canvi real. Si no actuem ara, les generacions futures ens jutjaran com a còmplices d’aquesta tragèdia ambiental. Ja no és només l’escalfament per les temperatures extremes… L’ONU ha dit que l’era de l’ebullició global ha arribat. És hora de despertar i lluitar per un futur sostenible i habitable per a tothom.

--

--